LiFi Nedir? WiFi ve LiFi Arasındaki Farklılıklar

LiFi Nedir? sorusuna cevap vermeden önce, LED ampullerin veri ilettiğini ve sizi internete bağladığı bir dünyayı hiç düşündünüz mü? İşte tam olarak gözünüzün önünde canlandırmanız gereken şey; her ışığın sizi internete bağlayabileceği bir dünya düşünün. LiFi teknolojisi ile, ofislerimizi, evlerimizi, arabalarımızı ve sokaklarımızı aydınlatan ışıklar bizleri internete bağlayacak ve gün geçtikçe artan bağlantı ihtiyacımızı karşılayacak. LiFi teknolojisi, yapılan testlerde WiFi’a göre 100x daha hızlı olduğu kanıtlandı ve verilerin gelecekteki taleplerine göre çok daha uygun hale getirildi. Henüz yaygın ticari kullanımda değil, ama muhtemelen yakında olacak.

LiFi

LiFi Nedir?

LiFi, veri iletimi için ışık yayan diyotlar (LED’ler) kullanan kablosuz bir optik ağ teknolojisidir. Tıpkı WiFi gibi iki yönlü bir kablosuz iletişim teknolojisi kullanır. Teknoloji kullanımı olarak, günümüzde kullandığımız Wi-Fi veri iletmek için radyo dalgalarını kullanırken, Li-Fi, LED ampullerden görülebilir ışık kullanır. Bu durum çok önemli çünkü radyo frekans dalgalarını kullanan WiFi’a kıyasla, LiFi herhangi bir elektromanyetik girişim göstermiyor. Harold Haas tarafından icat edilen bu ağ, şu anda kullanılmakta olanlara benzer LED ampuller gibi, ev ve ofiste kullanmak üzere tasarlanmıştır.

LiFi Nerelerde Kullanılır?

Yapılan testlerde LiFi, deniz suyu gibi normal ortama göre daha yoğun ortamda dahi başarılı bir performans gösterebilmiş. Işık duvarlara nüfuz edemediğinden, LiFi, WiFi’a kıyasla çok daha güvenilir bağlantı özelliği sağladığı için istihbarat kuruluşları tarafından kullanılabilir. Bu nedenle, son derece gizli veriler, hackleme korkusu olmadan kolayca aktarılabilir. LiFi önümüzdeki yıllarda WiFi sistemlerini geride bırakacak.

LiFi Nasıl Çalışır?

Temel olarak veriler, bulunduğunuz ortamdaki ışık yoğunluğunun modüle edilmesi sonucunda LiFi üzerinden iletilir. Esasen ışığı karartarak veya çok yüksek bir hızda açıp kapatarak bu işlemi gerçekleştirir. Değişiklikler o kadar hızlı meydana gelirki insan gözü bu işlemi algılayamaz. Kullanılan ışık daha sonra foto-duyarlı bir dedektör tarafından alınır ve elektronik biçimde demodüle edilir. Daha sonra bir veri akışına dönüştürülür, bu da bir bilgisayarda veya akıllı telefondaki video, ses ve diğer internet işlemleri için kullanılabilir hale getirilir.

LiFi

Li-Fi ve Wi-Fi’ı Arasındaki Farklılıklar

  • Laboratuvar koşullarında yapılan testlerde Li-Fi’ın saniyede 224 gigabit hıza ulaştığı gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda Wi-Fi’dan çok daha hızlıdır.
  • Li-Fi sinyalleri duvarlardan geçemez, bu nedenle tam bağlantıdan faydalanmak için, evinizin her yerinde yetenekli LED ampuller yerleştirilmelidir.
  • Li-Fi, ampulün her zaman bağlantı sağlamak için açık olmasını gerektirir, yani ışıkların gün boyunca açık olması gerekir.
  • Ampullerin bulunmadığı yerlerde, Li-Fi için internet erişim problemi yaşanmaktadır. Bu yüzden kamuya açık alanlarda Wi-Fi ağlarının kullanımının devam etmesi söz konusudur.
  • Wi-Fi yerine Li-Fi kullanarak, paylaşılan ve genellikle aşırı yüklü geniş bant ağlarıyla ilişkili birçok güvenlik sorunu ortadan kaldırılacaktır.
  • LiFi, radyo frekansı dalgalarının ulaşmadığı bölgelerde WiFi’a kıyasla çok daha avantajlı olacaktır.
  • Tabii bunun yanında, 2016 yılında, Wi-Fi HaLow adı verilen standart bir Wi-Fi eklentisinin başlatılacağı duyuruldu. Bu yeni proje daha az güç kullanırken bağlantı aralığını ikiye katlamayı vaad ediyor. Bu nedenle, Wi-Fi HaLow’un akıllı saatler ve akıllı telefonlar gibi pille çalışan cihazlar için mükemmel olduğu ve aynı zamanda sensörler ve akıllı uygulamalar gibi cihazların interneti için de kullanılabileceği bildirildi.
  • Etkileyici hızından dolayı, Li-Fi, birbirine bağlanabilen daha fazla cihazla çok daha yüksek seviyelerde veri aktarabilecek. Bu durum göz önüne alındığında günümüzün popüler konusu olan nesnelerin interneti üzerinde WiFi’a kıyasla çok daha büyük bir etki yaratacağından bahsediliyor.

 

Popüler LiFi Ürünleri ve Satıcıları

Satıcılar Ürünler
OLEDCOMM LiFi lambası, LiFi Hub’ı, LiFi router’ı, LiFi Kit’i vb ürünler geliştiriyor.
pureLiFi pureLiFi firması LiFi ürünleri konusunda şu an dünyada lider konumda bulunuyor. Li-Frame hücre ve Li-Frame masaüstü üniteleri gibi temel ürünlerin geliştirmesinde rol oynuyorlar.
Casio Casio, LiFi ile çalışan akıllı telefonlar geliştiriyor.

 

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.