Mobil Uygulama Geliştirme Maliyeti Nasıl Düşürülür?

Bir mobil uygulama geliştirmek tahmin edeceğiniz gibi oldukça karışık ve zor süreçleri beraberinde getirmektedir. En can sıkıcı olanı ise fikrin uygulamaya geçirilmesinden çok uygulamanın geliştirme maliyetidir. Uygulama geliştirme maliyeti ise, uygulamanın ilk olarak dizaynını, geliştirilmesini, yayınlanmasını ve yayınlandıktan sonra bakımını içeren maliyetler bütününe verilen genel isimdir.

Bir fikrim var ancak çok maliyetli :(( diye çevrenize yakındığınızda çoğu kişiden şu cümleleri duymuşsunuzdur “nedir canım atla deve değil yani altı üstü uygulama işte ne kadar maliyetli olabilir ki?!!!” (Tam o an beyni yok fikri var dediğinizi duyar gibiyim :)) Sonra maliyetleri kabataslak söylediğinizde, “buna bu kadar para yatırılır mı canım ahmaklık resmen, tutmaz bu” cevabını alırsınız. Çok açık ki, insanların her konuda her zaman işi bilmeseler dahi bir fikirleri oluyor ve bunları paylaşmaktan çekinmiyorlar. Maalesef çevremizden aldığımız tüm bu geri dönüşler bizi çoğunlukla demotive ediyor. İşte bu nokta insanların bir şeylere girişme hevesindeki psikolojik eşik noktasıdır. Tam bu psikolojik eşik noktasıda bende bir şeyler üretmek için çabalayan meslektaşların en büyük sorunu olan geliştirme maliyetlerini azaltacak bir paylaşımda bulunmak istedim. Hadi başlayalım.

Basitçe konuya girmek gerekirse, herkesin bildiğini gibi günümüzde her küçük ve büyük ölçekli işletmenin amacı, mobil uygulama aracılığıyla para kazanmak ve satışlarını arttırarak gelirlerini ve buna bağlı olarak karlarını arttırmaktır.

Aşağıda göreceğiniz tablodaki verilere göre, 2009-2019 Android ve Google Play uygulama mağazasında yaklaşık 3 milyon uygulama varken Apple’ın uygulama mağazasında yaklaşık 2,2 milyon bulunmaktadır. Rakamlar gördüğünüz üzere dönem boyunca giderek büyümektedir ve bu da işletme sayısının mobil uygulamalara yatırım yaptığını göstermektedir.

Statistic: Number of available applications in the Google Play Store from December 2009 to September 2019 | Statista

Öncelikle bilinmesi gereken şey, Mobil uygulama geliştirme maliyeti, uygulamayı marketlere yükleme, sürekli test etme, uygulama yönetimi vb. gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak düşükten yükseğe doğru değişmektedir.
 
Yükselen rekabete bakıldığında, bir mobil uygulamanın kalitesinden ödün vermek hem yeni hem de yerleşik girişimciler için uygun değildir. Yani, bir girişimci olarak bir mobil uygulamanın kalitesine önem veremelisiniz çünkü son kullanıcı memnuniyeti artık çok yükseklerde ve en az popüler uygulamalar kadar işlevsel olmanız gerekiyor. Bu cümleyi kurarken bir mobil uygulama geliştirme maliyeti sürecinin neden olacağı zorlukların farkındayım ancak siz siz olun vazgeçmeyin, caymayın. Çünkü burada, uygulama geliştirme maliyetini azaltmada size yardımcı olacak stratejilerden bahsedip bu sorunu çözmeye çalışacağım.
 

1. Maliyeti Paylaşın

Küçükken büyüklerimizden duyduğumuz nasihatlerden bir tanesi olan Paylaşımcı ol, sen arkadaşına bir iyilik yaparsan o da sana yapar! nasihatininin bir uygulamasıdır aslında bu. Çoktan anladınız değil mi? 🙂 En iyi maliyet düşürme sebebi, masrafları paylaşmaktır. Giderleri paylaşmak için geliştiricilerle etkileşime geçmelisiniz. Girişimci olarak geliştiriciye hisse verebilir ve bu sayede uygulamanın tüm geliştirme maaliyetini kısabilirsiniz. Ya da bir yatırımcı bulup yatırımcıdan süreci finanse etmesini ve karı paylaşmayı teklif edebilirsiniz.
 

2. Dışarıdan(Outsource) Kaynak Kullanımı

Firmalar için outsource kaynak kullanımı, bir şirketin profesyonel hizmetlerini almak için başka bir şirkete iş verdiği bir anlaşmadır. Outsource kullanımı, kurum içi hizmetlere kıyasla iyi sonuçlar verdiği sürece en iyi seçeneklerden biri olarak görülmektedir ve büyük firmalar genelde bu yolu izlemektedir. Tüm geliştirmeyi uygulama geliştirme ajansına yaptırırken, sizler de firmanın temel sorumluluklarına odaklanabilirsiniz.
 
Upwork’e göre, uygulama geliştirmeye dahil olan personel başı asgari maliyet 1,50,000 ila 4,50,000 ABD doları arasındadır, ancak dış kaynak kullanımı sayesinde proje yaklaşık 10,000 ila 80,000 ABD doları arasında bir maliyete mal olacaktır. Bununla birlikte, son fiyat aynı zamanda mobil uygulamanın özelliklerine, çalışmayı dış kaynak yaptığınız şirkete ve platform seçimine (android iOS vb.) bağlıdır.
 

 3. MVP (Minimum Viable Product)

MVP, kafanızdaki ürün veya hizmetin çalışma mantığını, kullanıcı arayüzü gibi temel işlevleri içermelidir. MVP, fikrinizin tam yansıması olmayabilir ancak ürününüzün nihai değerini belirleyecek olan kullanıcılara ne yapmaya çalıştığınız hakkında bir fikir sağlayıp, geri bildirimleriyle sonraki adımlarınızı şekillendirmenizi sağlayacak ve pazarı görmeye yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. MVP’nin yanı sıra, gereksiz işlevleri kaldırmak ve yalnızca temel işlevlere odaklanmak anlamına gelen uygulama işlevlerini en aza indirebilirsiniz. Özellikle, yazılım geliştirme maliyetini azaltmak istiyorsanız, prototip bir modelle başlayın.
 

 4. Mobil Açık Kaynak Kütüphaneleri

Bir tekerleği yeniden icat etmek sıkıcı ve zaman alıcıdır. Sıfırdan bir mobil uygulama geliştirmek, size belirlenen bütçeden daha pahalıya mal olacağı için akıllıca bir karar değil. Mobil açık kaynak kütüphanelerinin ortaya çıkmasının arkasındaki sebep budur. SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) PaaS (Hizmet olarak platform), BaaS (Hizmet olarak backend) gibi zaman, emek ve maliyete mal olan gereksinimlerin en aza indirilmesi için mevcut şablonlardan ve çerçevelerden yararlanabilirsiniz.
 
SaaS, müşterilerin yazılıma internet üzerinden eriştiği yazılım dağıtımı için bir modeldir. PaaS, müşterilerin mobil uygulamaları geliştirmeye, yönetmeye, çalıştırmaya ve uygulamayı en baştan yazmaya gerek kalmadan çalıştırmalarına olanak sağlayan platform tabanlı bir hizmettir. BaaS, mobil uygulama geliştiricilerin uygulamalarını depolama ve işlemlendirme süreçlerine bağlayabildikleri ve aynı zamanda push bildirimleri, sosyal ağlar ve diğer temel özellikleri sağlayan bir yöntemdir. Çok sayıda açık kaynaklı mobil uygulama oluşturucusu vardır.
 
Örneğin: Fuse Open, Adobe PhoneGap vb. açık kaynaklı kütüphaneleri kullanarak, yalnızca zamandan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda uygulama geliştirme maliyetini de büyük oranda düşürürsünüz.
 

5. Platforma Karar Verilmesi

Bir mobil uygulama oluşturmak istediğinizde, platformu seçmek aynı zamanda maliyeti düşürmenin yollarından biridir. Platforma önceden karar vermek %30-40 oranında maliyet azaltmada yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda, görevin başarılmasına yönelik etkinliği göstermektedir.
 

6. Kusurları ve Düzeltmeleri Göz Önünde Bulundurmak

IEEE’nin paylaştığı “Yazılımlar neden başarısız oluyor” raporunda, araştırmalar, yazılım uzmanlarının zamanlarının yaklaşık yüzde 40 ila 50’sini, temelde işe yarayan katma değer çalışması olarak adlandırılan çalışmalar yerine önlenebilir hata çalışmalarına harcadıklarını göstermiştir. Geliştirme aşamasında hatalar üzerinde çalışmak yeterli zaman alabilir, ancak mobil uygulamanın son aşamasında hataları düzeltmeye çalışmaktan kesinlikle daha az acı verici olacaktır.
 
Şimdi de biraz tecrübe paylaşımı yapıp bir mobil uygulamanın geliştirilmesine doğru adımlar atılırken, maliyetin yükselmesine neden olan bazı hataları paylaşalım…
 

Yanlış UI / UX Maliyet Tahminleri Yapmak

Tasarım maliyetleri mobil uygulamanıza dahil etmek istediğiniz özelliklere ve cihazlara göre değişim göstermektedir. Karmaşık tasarım ve özelliklere kıyasla nispeten düşük maliyetli olduğu için basit tasarımların ilk aşamada seçilmesi önerilir.
 

Hangi Platforma İhtiyacınız var? Native veya Hibrid Uygulama?

Bildiğiniz üzere native uygulamalar kullanılacak olan platformun diline göre yazılan uygulamalardır. Native uygulamaların geliştirme maliyeti daha yüksektir ancak performansı da bu bağlamda iyi olacaktır. Oysa hibrid uygulamalar çoklu platformlar için geliştirilmiştir. Bir uygulamanın kalitesi eğer uygulama birden fazla platform için geliştiriliyorsa farklılık göstermektedir. Dolayısıyla, bu durumda, uygulama türlerinin ve çalışmasının farkında olmalısınız.
 

Ekstra Özellikler Eklemek Uygulamanın Maliyetini Arttıracaktır

Bir uygulama geliştirme çalışmasına başladığınızda, geliştiricileriniz ya da outsource hizmet aldığınız firma sizi en son özelliklerin eklenmesinin maliyeti arttıracağı konusunda uyarmayabilir. Uygulamanıza yeni bir özellik eklemek isteyebilirsiniz ancak bu süreçte kendinizi en baştaki maliyet tahmininizi aşmış olarak bulabilirsiniz. Bu nedenle, bundan kaçınmak için, düzgün bir uygulama geliştirme şirketi ile çalışmak ve eklemek istediğiniz özellikleri önceden hazırlanamak, sizi öngörülemeyen maliyetlerden uzak tutacaktır.
 

Güncelleme Maliyetlerini Göz Ardı Etmeyin

Uygulamanız geliştirildikten sonra süreç burada bitmiyor. Uygulamaların arayüzünü geliştirmek ve hataları düzeltmek için güncellemelere ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca, anketlerden birine göre, uygulamaların yaklaşık % 80’i yılda iki kez, bazıları ise ayda iki kez güncellenmiştir. Bu nedenle girişimciler, genellikle bir uygulamanın gerektireceği güncellemeleri görmezden gelerek hata yaparlar.
 
Yukarıda paylaştığım tüm nedenleri düşünerek maliyetinizi bir nebzede olsa düşürebilirsiniz. Sonra vay ben duymadım vs. demeyin 🙂
 
Sevgiler…
 

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.