Yeni Başlayanlar İçin Veri tabanı(DataBase) ve SQL Nedir?
Çok yakın bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Veri tabanı ve SQL konulu yazı dizisi oluşturmaya karar verdim. Sade bir dille anlatmaya çalışacağım ve ilerleyen konularda SQL programlamaya girmeyi hedefliyorum. Bu yazıda aşağıda ki konularla ilgili bilgiler bulacaksınız. Umarım herkes için faydalı olur.
- Veri nedir?
- Veritabanı nedir?
- Veritabanı Yönetim Sistemi (DataBase Management System) nedir?
- Veritabanı Yönetim Sistemi Türleri Nelerdir?
- SQL nedir?
Veri Nedir?
En basit anlatımıyla veri dediğimiz kavram, herhangi bir nesneye ait, o nesneyi oluşturan birbiri ile ilişkili gerçeklerdir. Örneğin size ait veriler, adınız, yaşınız, boyunuz, kilonuz vb. Bu veriler sizle alakalı, sizi tanımlayan bilgilerdir.
Veri tabanı Nedir?
Veritabanı, yukarıda veriyi tanımlarken bahsettiğimiz tanımlayıcı bilgilerin sistematik bir koleksiyonudur. Veritabanları, verilerin depolanmasını ve manipülasyonuna izin verir ve veri yönetimini kolaylaştırır. Birkaç örnek vererek devam edelim,
Bir telefon rehberini ele alırsak, kullandığımız rehber tanıdığımız insanlara ait telefon numaralarını ve diğer iletişim bilgilerini vb. kaydetmek için veritabanını kullanır. Bir kişiyi rehberinize kaydettiğiniz zamanı hatırlayın. Burada kişiye ait telefon numarasını, ismini, soyismini, e-posta adresini vb. bilgileri ekleyebiliriz ve daha sonra bu kişiye ulaşmak istediğimizde kişinin adını aratırız ve karşımıza bu kişiyle bağlantılı daha önce eklediğimiz bilgileri görebiliriz.
Bir başka örnek ise reel hayattan vermek istiyorum. Örneğin, abonesi olduğunuz elektrik firması, faturalandırma işlemi, müşterilerle ile ilgili sorunları ve alınan hata verilerini işlemek için veritabanı kullanır.
Son örnek ise sosyal medyadan, Facebook’u düşünelim. Facebook üzerinden etkileşimde bulunan üyeler ve bağlantılı arkadaşlarını, üyelere ait faaliyetleri, mesajları, reklamları ve çok daha fazla kullanıcı verilerini saklamak, değiştirmek için veritabanı kullanması gerekiyor. Bu 3 örnek gibi bir çok örnek sıralayabiliriz.
Veri tabanı Yönetim Sistemi (DataBase Management System) nedir?
Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS), kullanıcıların veritabanına erişmesini, veriyi manüpüle etmesini, verilerin raporlanmasını / gösterilmesini sağlayan programların genel bir adıdır. Ayrıca, veritabanına erişimi kontrol etmeye yardımcı olur. Veritabanı Yönetim Sistemleri yeni bir kavram değildir ve ilk olarak 1960’larda uygulanmıştır. Charles Bachmen’in Entegre Veri Deposu‘nun (IDS) tarihteki ilk DBMS olduğu söyleniyor. Tabii Zamanla veri tabanı teknolojileri çok gelişti ve veritabanlarının beklenen işlevleri ve kullanımı beklenmedik şekilde arttı. Bu bağlam da veri tabanı yönetim sistemleri de çeşitlendi. Şimdi geçmişten günümüze ne tür veri tabanı yönetim sistemleri var inceleyelim.
Veri tabanı Yönetim Sistemi Türleri Nelerdir?
Aşağıdaki diyagram DBMS(DataBase Management System)kategorilerinin gelişimini göstermektedir.
4 temel DBMS türü vardır. Ayrıntılı olarak bakalım.
- Hiyerarşik – Bu DBMS tipi, verileri depolayan “ebeveyn-çocuk” ilişkisini kullanır. Bu DBMS türü nadiren günümüzde kullanılmaktadır.
- Network DBMS – Bu DBMS türü çoktan-çoğa ilişkiyi desteklemektedir. Bu genellikle karmaşık veritabanı yapılarına neden olur. RDM(İstemci / Sunucu veritabanı yönetim sistemi) Sunucusu, ağ modelini uygulayan bir veritabanı yönetim sistemine bir örnektir.
- İlişkisel DBMS – Bu DBMS tipi, ilişkisel olarak da bilinen tablolar biçiminde veritabanı ilişkilerini tanımlar. Bu model piyasadaki en popüler DBMS türüdür. İlişkisel veritabanı yönetim sistemlerine örnek olarak MySQL, Oracle ve Microsoft SQL Server veritabanı verilebilir.
- Nesneye Yönelik İlişki DBMS – Bu tür yeni veri türlerinin depolanmasını destekler. Depolanacak veriler nesne biçimindedir. Veritabanında saklanacak nesnelerin nitelikleri (cinsiyet, yaş) ve veriyle ne yapılacağını tanımlayan yöntemler vardır.
SQL nedir?
“S-Q-L” (Structured Query language) olarak veya bazen “ES-KÜ-EL” olarak telaffuz edilen Yapılandırılmış Sorgulama Dili (SQL) aslında ilişkisel veritabanları ile uğraşmak için kullanılan standart bir dildir. SQL programlama veritabanına veri eklemek, veri aramak, güncellemek, veritabanı kayıtlarını silmek için kullanılır. Aslında bu örneklerle sınırlı olmamakla birlikte, veritabanlarının optimizasyonu ve bakımı da dahil olmak üzere çok şey yapabilir. MySQL Veritabanı, Oracle, Ms SQL sunucusu, Sybase vb. Gibi ilişkisel veritabanları SQL kullanır.
Peki, SQL söz dizimleri nasıl kullanılır?
Bu veritabanlarında (MySQL Veritabanı, Oracle, Ms SQL sunucusu, Sybase vb.) kullanılan SQL söz dizimleri, bazılarının kendine ait birkaç farklı söz dizimi kullanması dışında hemen hemen benzerdir.
SQL Kod Örneği,
SELECT * FROM Members WHERE Age > 30
Konu ile alakalı sonraki yazılarımda SQL programlamaya adım adım devam edeceğim. Takipte kalın (:
Kaynaklar:
Yorum Yap